Ciastka Piwoszki

4.48 (165 ocen)

Pyszne i kruche ciasteczka. Idealne na przekąskę. Mogą być również fajną odmiana na tłusty czwartek.

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista),
    • Ok. 200 g masła,
    • Ok. ½ szklanki piwa jasnego,
    • marmolada ( u mnie z jabłek),
    • cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Ciastka piwoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem (jak na kruche ciasto). Dolewamy piwo i zagniatamy. Przykrywamy ciasto (możemy zawinąć w folię) i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło (ok.1 godzina). Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, nakładamy marmoladę i składamy.
    Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy też ozdobić lukrem.

Porady

Ciasteczka możemy przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do grubości i wielkości naszych ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować