Pikle miodowo-musztardowe

4.44 (174 ocen)

  • 2 godz.

Miodowe pikle z ogórków z musztardową nutą. Są przepyszne, idealne do obiadu, na kanapkę czy jako zakąska na każdą okazję. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 kg ogórków – obranych, pozbawionych pestek
    1,5 główki czosnku
    Gorczyca
    ZALEWA:
    10 szkl wody
    2 szkl octu 10%
    2 szkl cukru
    8 łyżek płynnego miodu
    8 łyżek musztardy sarepskiej
    4 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.44 (174 ocen)

Pikle miodowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ogórki pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku obrać z lupin.
  • 3. Do umytych i wypłukanych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Włożyć kawałki ogórków i wlać zalewę (może być jeszcze ciepła). Dobrze zakręcić pokrywką.
  • 4. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawić do wystudzenia. Ogórki nabiorą smaku już następnego dnia.

Porady

Składniki podane na ok. 11 słoików o pojemności od 700ml-1000ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować