musztardowe pikle z ogórków

4.49 (197 ocen)

  • 60 min

Od lat w mojej rodzinie jada się tylko te pikle i żadnych innych. Próbowaliśmy kiedyś innych ale z tymi nie miały szans i przepis się nie przyjął. Co roku robimy duży zapas zwłaszcza, że ze swojskich ogórków smakują jeszcze lepiej.Zalewa jest lekko ostra ale też dość słodka więc nie czuć mocno octu

  • 60 min

Składniki:

  • na 12-13 słoiczków:
    2 kg ogórków
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
    łyżka musztardy francuskiej łagodnej
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle Przystawki Dodatki

Musztardowe pikle z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na paski. Wodę wymieszać z cukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować