Soczyste, słodkawe i miękkie mięso z kurczaka z musztardą podane z ziemniakami lub ryżem i ulubiona surówką znajdą uznanie u każdego smakosza. Wspaniałe i łatwe w przygotowaniu rodzinne danie obiadowe.
Pałki miodowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.
Przygotowujemy marynatę: miód, musztardy, olej i ocet łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą marynatą polewamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum 2h, a najlepiej na noc.
Zamarynowanego kurczaka i pieczemy w 180 stopniach C przez około 80 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Serwujemy z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, frytek lub talarków i ulubionej surówki.
Komentarze