Pałki miodowo-musztardowe

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczyste, słodkawe i miękkie mięso z kurczaka z musztardą podane z ziemniakami lub ryżem i ulubiona surówką znajdą uznanie u każdego smakosza. Wspaniałe i łatwe w przygotowaniu rodzinne danie obiadowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    tymianek, sól, czarny pieprz

    marynata:
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    3 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej)
    2 łyżki oleju
    łyżka octu winnego
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki miodowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.
    Przygotowujemy marynatę: miód, musztardy, olej i ocet łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą marynatą polewamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum 2h, a najlepiej na noc.
    Zamarynowanego kurczaka i pieczemy w 180 stopniach C przez około 80 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Serwujemy z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, frytek lub talarków i ulubionej surówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować