Pikantny sos z żółtych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny do wysmarowania ciasta na pizzę oraz do makaronu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg żółtych pomidorów śliwkowych
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    0,5 łyżeczki pasty chilli
    2 gałązki świeżej bazylii
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy
    wrzątek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Pikantny sos z żółtych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórkę pomidorów nacinamy, warzywa układamy w szklanej misce i zalewamy wrzątkiem.
    Szalotkę i czosnek drobno kroimy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone składniki.
    Pomidory obieramy ze skórki, odcinamy im widoczną, twardą część od łodyżki i dodajemy je do rondelka.
    Następnie wkładamy gałązki świeżej bazylii i doprawiamy obficie solą i pieprzem.
    Gotujemy około 20 minut aż sos zrobi się gęsty. Na koniec składniki blendujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy pasty chilli i łyżkę oliwy.
    Pyszny sos pomidorowy gotowy, smacznego!

Porady

Pastę chilli można zastąpić świeżą papryczką lub pominąć ją całkowicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować