Pikantny sos z żółtych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórkę pomidorów nacinamy, warzywa układamy w szklanej misce i zalewamy wrzątkiem.
Szalotkę i czosnek drobno kroimy. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone składniki.
Pomidory obieramy ze skórki, odcinamy im widoczną, twardą część od łodyżki i dodajemy je do rondelka.
Następnie wkładamy gałązki świeżej bazylii i doprawiamy obficie solą i pieprzem.
Gotujemy około 20 minut aż sos zrobi się gęsty. Na koniec składniki blendujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy pasty chilli i łyżkę oliwy.
Pyszny sos pomidorowy gotowy, smacznego!
Porady
Pastę chilli można zastąpić świeżą papryczką lub pominąć ją całkowicie.
Komentarze