Pikantny sos serowy

4.51 (146 ocen)

Sos serowy z dodatkiem chili - doskonały do pierożków tortellini, ravioli czy sacchettini, do gotowanych warzyw, mięs lub ryb. Nadaje sie również do zapiekanek.

Składniki:

  • 250 g sera cheddar
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki masła
    3/4 szklanki rosołu
    3/4 szklanki śmietanki 12%
    mielone chili w płatkach
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos serowy

Pikantny sos serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej). Wlewamy rosół, mieszamy, wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy. Rondel zestawiamy z ognia.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i stopniowo dodajemy do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się rozpuści, stawiamy rondel na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy 2-3 łyżki przegotowanej wody. Przyprawiamy mielonymi płatkami chili do uzyskania pożądanej ostrości.

Porady

Sosu nie solimy - rosół i ser nadadzą mu wystarczająco słony smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować