Keczup z żółtych pomidorów

2 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Keczup z żółtych pomidorów robiłam pierwszy raz i powiem wam, że będę robić go co roku, ponieważ wyszedł kremowy słodko-kwaśny z pikantną nutką, którą nadały papryczki habanero.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg mięsistych żółtych pomidorów
    1 kg jabłek
    2 marchewki
    pasternak
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 papryczki habanero żółte> jeśli lubicie łagodny keczup to je pomińcie
    2-3 łyżki octu z białego wina
    około 4-5 łyżek cukru
    laska cynamonu
    sól
    pieprz
    roztarte 2 ziela angielskie
    zmielony liść laurowy
    kilka roztartych ziaren kolendry
    szczypta szafranu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z żółtych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, jabłka oraz resztę warzyw wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej. Uzyskany sok przelewamy do garnka o grubym dnie, dorzucamy laskę cynamonu, roztarte ziele angielskie, zmielony liść laurowy, szafran oraz kolendrę gotujemy 2-3 godziny, aż sok odparuje o połowę. Keczup doprawiamy do smaku solą pieprzem, octem oraz cukrem. Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcamy. Przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować