Sos paprykowy pikantny

  • wyświetlono: 8330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny sos do słoików, który można używać i na kanapki i do pierogów i do placków ziemniaczanych.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 kg papryki czerwonej
20 dag papryczki chili
3 łyżki soli
3/4 szklanki oleju
2 szklanki cukru
400 g przecieru pomidorowego
2 główki czosnku
6 listków laurowych
1 szklanka octu

Sposób przygotowania przepisu:

Sos paprykowy pikantny

  • 1. Paprykę czerwoną i papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i mielimy przez maszynkę, dodajemy sól, olej, cukier, liście laurowe i zagotowujemy na małym ogniu 15 minut.

    Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, ocet i gotujemy jeszcze wszystko razem około 20 minut.

    Przekładamy do słoików i pasteryzować 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekprzecier pomidorowysosPrzetworyna zimępapryczka chilido słoikówpikantniepapryka czerwonasos do słoików

Komentarze

Podobne przepisy

Pikantne ogórki z chili

Dodane przez: bietka

Pikantne ogórki z chili

Pyszne pikantne ogóreczki, które...

Ajwar paprykowy

Dodane przez: peggi

Ajwar paprykowy

Pyszny sos paprykowy - świetny...

papryka

Dodane przez: mariola1972

Pasta paprykowa

idealna do sosu, na kanapki do...

Aromatyczna cukinia z papryką w pikantnym sosie  - do słoika

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczna cukinia z papryką w pikantnym...

Obecnie jest jeszcze sporo cukinii...

Musztarda paprykowa

Dodane przez: AnetaSłużałek

Musztarda paprykowa

musztarda paprykowa cieszy się...

Domowy przecier pomidorowy

Dodane przez: rzelkazag

Domowy przecier paprykowy

Jest idealnym dodatkiem do mięs,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE