Sos paprykowy pikantny

4.99 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Tak posmakował zarówno mi jak mężowi, że teraz robię go co roku.
Sezon na paprykę jeszcze trwa więc warto przygotować ten pyszny bardzo pikantny sos dla miłośników ostrych smaków. Możemy go podać na gorąco lub jako dip na zimno. Taki sos jest idealnym dodatkiem do zup, makaronu, mięs oraz wędlin. Może także zastąpić ketchup.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg papryki,
    50g papryki ostrej ( u mnie pepperoncino),
    1,5 łyżeczki soli,
    160 ml oleju,
    160 g cukru,
    puszka pomidorów krojonych lub 250 g przecieru pomidorowego,
    1 średnia główka czosnku,
    2 liżcie laurowe,
    300 ml octu,
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip Dania z makaronem Dodatki

Sos paprykowy pikantny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy pomidorów z puszki to należy je zblendować i dusić na małym ogniu mieszając co jakiś czas do momentu aż zgęstnieją, tak aby powstało nam ok. 250 ml przecieru.
    Oczyszczona paprykę zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie, dodać ostrą paprykę i wymieszać. Następnie dodać sól, olej cukier i całość gotować 15 min na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodać przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ocet i zagotować. Gotować na małym ogniu bez przykrywania co jakiś czas mieszając jeszcze około 20-30 min, aż sos zgęstnieje. Jeśli wydaje nam się że jest za rzadki to jeszcze trochę odparować. Gorące nakładać do słoików i odwrócić do góry dnem.
    Można za pasteryzować.
    Można za pasteryzować.

Porady

Ten sos wychodzi dość pikantny więc jeśli chcemy by był łagodniejszy to dodajemy mniej ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować