Pikantno-słodka fasolka po bretońsku

4.5 (159 ocen)

Fasolkę po bretońsku robię w stylu amerykańskim, czyli lekko słodką i pikantną zarazem. Jest naprawdę pyszna! A zamiast kiełbasy dodaję przesmażony, chrupiący boczek.

Składniki:

  • 500 g fasoli piękny jaś karłowy
    400 g podwędzanego boczku surowego
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    1 duża gałązka rozmarynu
    5-6 łyżek włoskiej pasty pomidorowej (można użyć koncentrat)
    1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1-2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy Pasty

Pikantno-słodka fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namocz przez noc w wodzie. Następnego dnia odlej wodę, a fasolę przełóż do garnka i wlej świeżą wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 1 godziny, albo dopóki fasola nie będzie na wpół twarda.
  • 2. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Dodaj do podgotowanej fasoli, wrzuć też gałązkę rozmarynu. Gotuj dalej ok. 15 minut.
  • 3. Do garnka dodaj też pastę pomidorową i przyprawy: sól, pieprz cayenne, cukier (wg własnego uznania). Pogotuj jeszcze z 10 minut. Całość możesz zagęścić mąką. Do kubka wsyp 2 łyżki mąki pszennej, wlej trochę wody, wymieszaj, by nie było grudek, jeśli są mieszankę wlewaj do fasolki przez sitko. Trzymaj potrawę chwilę na ogniu, dopóki mąka nie zagęści sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola jaś Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować