Fasolkę po bretońsku robię w stylu amerykańskim, czyli lekko słodką i pikantną zarazem. Jest naprawdę pyszna! A zamiast kiełbasy dodaję przesmażony, chrupiący boczek.
Składniki:
500 g fasoli piękny jaś karłowy
400 g podwędzanego boczku surowego
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 duża gałązka rozmarynu
5-6 łyżek włoskiej pasty pomidorowej (można użyć koncentrat)
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
Pikantno-słodka fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namocz przez noc w wodzie. Następnego dnia odlej wodę, a fasolę przełóż do garnka i wlej świeżą wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 1 godziny, albo dopóki fasola nie będzie na wpół twarda.
2.Boczek pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Dodaj do podgotowanej fasoli, wrzuć też gałązkę rozmarynu. Gotuj dalej ok. 15 minut.
3.Do garnka dodaj też pastę pomidorową i przyprawy: sól, pieprz cayenne, cukier (wg własnego uznania). Pogotuj jeszcze z 10 minut. Całość możesz zagęścić mąką. Do kubka wsyp 2 łyżki mąki pszennej, wlej trochę wody, wymieszaj, by nie było grudek, jeśli są mieszankę wlewaj do fasolki przez sitko. Trzymaj potrawę chwilę na ogniu, dopóki mąka nie zagęści sosu.
Komentarze