REKLAMA

Fasolka szparagowa po bretońsku

wyświetlono: 10820 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Dostałam od teściów mnóstwo fasolki szparagowej. Część włożyłam do słoików, a z reszty zrobiłam taką fasolkę po bretońsku. Wyszło przepysznie.

opublikowany: 24.08.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • • 800g fasolki szparagowej,
    • 2 cebule,
    • 400g cienkiej kiełbasy,
    • 200g wędzonego boczku,
    • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • 3 łyżki majeranku,
    • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • 7 szklanek wody,
    • Ewentualnie: mąka i masło na zasmażkę ( po 1-2 łyżki)
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną fasolkę szparagową kroimy w 2cm kawałki. Płuczemy ją.
    Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przez kilka minut kiełbasę. Przekładamy ją do większego garnka.
    Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno boczek i cebule, przekładamy je do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową i zalewamy całość wodą, zagotowujemy. Gotujemy razem na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (do miękkości fasolki).
    Gdy fasolka będzie już prawie miękka to na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1-2 łyżkami wody, dodajemy cukier i przesmażamy razem przez 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do garnka z fasolką. Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
    Do zagęszczenia sosu pomidorowego możemy przygotować zasmażkę. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć chwilkę 1-2 łyżki mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 minut.
    Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Fasolka szparagowa po bretońsku

Trochę inna wersja popularnego dania.

kategoria: Dania główne Dania jednogarnkowe fasolka po bretońsku opublikowany: 20.08.2014 | wyświetlono: 4208 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE