Pikantne leczo z chorizo i chipotle

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie danie z cukinią, pomidorami, papryką i chorizo. Uwaga, jest bardzo ostre.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia - 1 średnia
    Cebula - 1szt
    Pomidory - 400g
    Papryka - 200g
    Ostra papryczka (np pepperoni) - 50g
    Kiełbasa - 100g
    Chorizo - 80g
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawy:
    Papryka słodka i wędzona mielona
    Chilli chipotle mielone
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Olej do smażenia - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Pikantne leczo z chorizo i chipotle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne leczo z chorizo 1. Kiełbasę kroimy w plastry, a chorizo w cienkie plasterki. Smażymy na tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Dodajemy cebulę pokrojoną w wiórka i jeszcze chwilę przesmażamy.

    Teraz dodajemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, pomidory (obrane) w kostkę i cukinię w kostkę. Cukinię najlepiej dodać ze skórą - pozostanie jędrna. Jeśli cukinia jest młoda można kroić całą, bez wykrawania środka. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy.

    Całość dusimy, aż cukinie lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku.

Porady

Podajemy z bułką lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować