Pikantne węgierskie leczo z cukini

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Kiedy tylko nadchodzi sezon na cukinię, leczo to obowiązkowe danie w moim menu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na garnek o pojemności 3,6 l
    2 duże cukinie
    2 czerwone papryki
    35 dag pieczarek
    2 duże cebule
    1 papryczka chili
    2 duże pomidory malinowe lub puszka krojonych pomidorów
    25 dag wędzonego boczku
    25 dag kiełbasy podwawelskiej
    2 duże łyżki dobrego przecieru pomidorowego
    1,4 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 duża łyżka sosu sojowego
    sól, pieprz biały
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Pikantne węgierskie leczo z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na pozostałym oleju. Zezłoconą cebulę wrzucić do żeliwnego garnka.
  • 2. Cukinię tylko umyć , nie obierać pokroić w grubą kostkę. Również pieczarki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę tak samo pokroić.
  • 3. Warzywa dołożyć do cebuli i podlać ok 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić, aby warzywa miały się w czym dusić. Dusić wszystko ok 30 min.
  • 4. Po 30 min dodać pokrojone pomidory,bardzo drobno posiekana papryczkę chili wraz z pestkami, oraz przecier pomidorowy i podsmażony boczek z kiełbasą, dusić jeszcze 10 min. Doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, należy pozbyć się gniazda nasiennego z papryczki chili przed dodaniem do potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Dynia Kabaczek Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować