Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku.
Składniki:
3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)
1 duża biała cebula
15 dkg kiełbasy chorizo
2 liście laurowe
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub innej papryki w proszku
3/4 szkl. przecieru pomidorowego
3/4 szkl. wody
1 łyżka oleju
sól do smaku
Leczo z kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta.
Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.
Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć.
Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli.
Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie.
Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku.
Komentarze