Pierś z kurczaka a'la ryba po grecku

4.5 (172 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Świąteczna propozycja dla mięsożerców, którzy nie przepadają za postem. ;)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kurczaka pojedyncze: 1 kilogram
    - marchewka surowa: 10 sztuk
    - pietruszka (korzeń): 2 sztuki
    - seler: 200 gramów
    - cebula czerwona średnia: 0.5 sztuki
    - cebula biała: 0.5 sztuki
    - por biała część: 1 sztuka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie całe: 4 sztuki
    - oliwy z oliwek extra virgin: 4 łyżki
    - koncentrat pomidorowy mały słoik: 100 gramów
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - bułka tarta do panierowania około: 200 gramów
    - jajka lekko roztrzepane: 3 sztuki
    - Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
    - sól morska do smaku: 4 łyżeczki
    - pieprz czarny: 4 łyżeczki
    - czosnek ząbki: 6 ząbków
    - woda - wrzątek: 3 szklanki
    - kukurydza konserwowa puszka: 100 gramów
    - olej z oliwek lub olej rzepakowy: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka a'la ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule oraz pora drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, na maleńkim ogniu.

    Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez dziesięć minut. Następnie przekładamy całość do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kukurydzę i dusimy przez półtorej godziny. Do warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.

    Myjemy piersi z kurczaka, przecinamy je wzdłuż, na dwie części i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

    Do miski wbijamy trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Piersi po grecku 2. Do warzyw dodajemy starty czosnek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, pieprzem i solą. Pod koniec duszenia całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym (jeśli sos jest zbyt kwaśny, warto dodać odrobinę cukru).

    Sos wyłączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

    Na dno naczynia nakładamy odrobinę sosu, kotlety, znowu sos i tak w kółko aż do skończenia się wszystkich składników, zostawiając sobie część warzyw na przystrojenie wierzchu. To wyjątkowe danie najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki się przenikną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować