Pierś z kurczaka a'la ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule oraz pora drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, na maleńkim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnię i przesmażamy przez dziesięć minut. Następnie przekładamy całość do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kukurydzę i dusimy przez półtorej godziny. Do warzyw dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
Myjemy piersi z kurczaka, przecinamy je wzdłuż, na dwie części i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Do miski wbijamy trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułką tartą i smażymy na złoty kolor z obu stron.
2.Do warzyw dodajemy starty czosnek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, pieprzem i solą. Pod koniec duszenia całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym (jeśli sos jest zbyt kwaśny, warto dodać odrobinę cukru).
Sos wyłączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na dno naczynia nakładamy odrobinę sosu, kotlety, znowu sos i tak w kółko aż do skończenia się wszystkich składników, zostawiając sobie część warzyw na przystrojenie wierzchu. To wyjątkowe danie najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy wszystkie smaki się przenikną.
Komentarze