Pierogi ziemniaczane z kurkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Moja propozycja na pierogi to ciasto ziemniaczane z aromatycznym nadzieniem kurkowym. Moim zdaniem przygotowanie tej wersji jest mniej pracochłonne niż pierogów tradycyjnych. Przede wszystkim są trzy razy większe i nie wymagają dużej precyzji w lepieniu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    1 kg ziemniaków,
    20 dag mąki,
    1 jajko,
    1/4 łyżeczki soli.

    Farsz
    30 dag kurek,
    1 mała cebula,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz do smaku.

    Dodatkowo
    bułka tarta do panierowania pierogów,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto

Pierogi ziemniaczane z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać grzyby i dusić razem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.
  • 2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
    Do ziemniaków dodać jajko,mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
  • 3. Ciasto ziemniaczane rozwałkować na stolnicy lub blacie posypanym mąką na grubość 0,5 cm, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi pierogów (można brzegi lekko zgnieść widelcem). Każdy pieróg obtoczyć w bułce tartej.
  • 4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować