Pierogi z kurkami

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z kurkami

Składniki:


  • Farsz :
    1 l blanszowanych kurek
    1 duża cebula
    3 łyżki masła
    sól morska z magnezem do smaku
    pieprz czarny do smaku
    Ciasto :
    3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    ok. 1 szk gorącej wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz : Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto : Jajko rozbełtać z olejem, Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować