Ciasto na pierogi:
1/2 kg mąki
ok 1 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
20 dag kurek
2 ugotowane udka (lub inne mięso po rosołowe)
2 cebulki
sól, pieprz
2 łyżki masła
Pierogi z kurkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnice wsyppujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy sól i stopnioo wlewamy wodę, zagniatając, wody dodajemy tyle ile abierze ciasto (moze to byc mniej lub wiecej niz szklanka), gdy ciasto bedzie lekko zarobione dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy aż bedzie miało jednolita konsysytencje i będzie ładnie odchodziło od ręki( nie bedzie sie lepiło), gdy zajdzie taka potrzeba mozemy podsypać mąką. Formujemy kulę i przykrywamy sciereczką i odstawiamy na ok, 30 min.
Farsz: Na patelni roztapiamy masło, i szklimy dodajemy cebulke pokrojona w kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę ( nie za drobną) i dodajmey do cebulki gdy ta sie ładnie zeszkli. Gdy grzyby nam sie podsmażą dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.
Przyprawiamy pieprzem oraz sola, podsmażamy jeszcze ok 5 min.
Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kułka, nakładamy po łyżeczce wystudzonego farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gotowe pierogi możemy polać przysmażoną cebulka lub po prostu samym masełkiem.
Komentarze