Pierogi z kurkami i mięsem

4.5 (170 ocen)

Pyszne pierożki z grzybkami.

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki
    ok 1 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki roztopionego masła
    Farsz:
    20 dag kurek
    2 ugotowane udka (lub inne mięso po rosołowe)
    2 cebulki
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z kurkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Na stolnice wsyppujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy sól i stopnioo wlewamy wodę, zagniatając, wody dodajemy tyle ile abierze ciasto (moze to byc mniej lub wiecej niz szklanka), gdy ciasto bedzie lekko zarobione dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy aż bedzie miało jednolita konsysytencje i będzie ładnie odchodziło od ręki( nie bedzie sie lepiło), gdy zajdzie taka potrzeba mozemy podsypać mąką. Formujemy kulę i przykrywamy sciereczką i odstawiamy na ok, 30 min.
    Farsz: Na patelni roztapiamy masło, i szklimy dodajemy cebulke pokrojona w kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę ( nie za drobną) i dodajmey do cebulki gdy ta sie ładnie zeszkli. Gdy grzyby nam sie podsmażą dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mięso.
    Przyprawiamy pieprzem oraz sola, podsmażamy jeszcze ok 5 min.
    Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kułka, nakładamy po łyżeczce wystudzonego farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gotowe pierogi możemy polać przysmażoną cebulka lub po prostu samym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować