Pierogi z ziemniakami i bryndzą

4.5 (146 ocen)

Farsz powinien być dobrze doprawiony, więc nie należy żałować cząbru, estragonu i świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej + do podsypania
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    około 200 ml wody
    FARSZ:
    35 dag ugotowanych ziemniaków
    16 dag bryndzy (dwie kostki po 8 dag)
    1 czerwona cebula
    2 łyżki oleju
    estragon
    cząber
    świeżo mielony pieprz
    sól
    DODATKOWO:
    sól
    olej do gotowania
    klarowane masło do obsmażenia
    świeże zioła
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
    Dodać olej, jajko i mieszając, stopniowo dolewać wodę do momentu aż cała mąka pozbija się w „kluchy”.
    Wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie elastyczne ciasto, przykryć je odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz.
    Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić i lekko zrumienić na oleju.
    Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać bryndzę, wymieszać.
    Dodać zrumienioną cebulę, estragon i cząber, doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Farsz powinien być dobrze doprawiony.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub foremką wycinać kółka, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
    Zlepione odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.
  • 4. W dużym rondlu zagotować wodę, osolić ją i dodać troszkę oleju.
    Na wrzątek włożyć pierogi, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia ( można sprawdzić miękkość nakłuwając „falbankę” widelcem).
    Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
  • 5. Obsmażyć z obu stron na rumiano na klarowanym maśle.
    Pierogi świetnie smakują posypane świeżymi ziołami, podane z czerwonym barszczem.

Porady

Proponuję nie rozgniatać farszu na papkę, będzie miał ciekawszą strukturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Cząber Estragon Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować