Pierogi z ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodać olej, jajko i mieszając, stopniowo dolewać wodę do momentu aż cała mąka pozbija się w „kluchy”.
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie elastyczne ciasto, przykryć je odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
2.W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić i lekko zrumienić na oleju.
Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać bryndzę, wymieszać.
Dodać zrumienioną cebulę, estragon i cząber, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farsz powinien być dobrze doprawiony.
3.Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub foremką wycinać kółka, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
Zlepione odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.
4.W dużym rondlu zagotować wodę, osolić ją i dodać troszkę oleju.
Na wrzątek włożyć pierogi, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia ( można sprawdzić miękkość nakłuwając „falbankę” widelcem).
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
5.Obsmażyć z obu stron na rumiano na klarowanym maśle.
Pierogi świetnie smakują posypane świeżymi ziołami, podane z czerwonym barszczem.
Porady
Proponuję nie rozgniatać farszu na papkę, będzie miał ciekawszą strukturę.
Komentarze