GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ

4.5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zapraszam na gołąbki podhalańskie. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą.Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg)
    500g ziemniaków
    125 g bryndzy
    200 g cebuli
    100 g wędzonego boczku
    2 jajka
    sól,pieprz do smaku
    łyżeczka majeranku
    łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
    olej do smażenia cebuli - około 2 łyżki
    1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ziemniakami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytej kapusty usunęłam głąb.
    Włożyłam ją do lekko osolonego wrzątku na około 10-15 minut.
    Po wyjęciu obrałam liście z których usunęłam grube końce.
  • cebula boczek 2. Pora na przygotowanie farszu.
    Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z pokrojonym wędzonym boczkiem.
    Dodałam pieprz i majeranek.
  • ziemniaki cebula boczek 3. Na drobnej tarce starłam ziemniaki.
    Odcisnęłam z nich nadmiar soku.
    Połączyłam ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem.
  • bryndza 4. Dodałam bryndzę i sporo czarnego pieprzu.
  • jajka 5. Wbiłam jajka.
  • farsz gołąbki 6. Wszystko dokładnie wymieszałam.
    Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • kapusta farsz 7. Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz.
  • gołąbki 8. Zawinięte gołąbki ułożyłam ciasno w garnku.
    Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę.
  • gołąbki z bryndzą i ziemniakami 9. Naprawdę polecam.
    Spróbujcie je przygotować.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia góralska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować