Pierogi z twarogiem i dynią na słono

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na podstawie wczorajszej pasty na kanapki przygotowałam, pyszny farsz do pierogów. Pierogi smakowały wyśmienicie więc polecam Wam ten farsz jak i tą pastę ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 30 pierożków:

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki gorącego mleka z wodą
    szczypta soli
    1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

    Farsz:

    125 g tłustego twarogu
    około 100 g puree z upieczonej dyni
    1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz do smaku
    ewentualnie szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z twarogiem i dynią na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.

    2. Dodajemy cebulkę i przyprawy (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)

    3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy, gotowy farsz odkładamy na czas przygotowania ciasta na pierogi.





    4. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.

    Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.

    Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.

    Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.

    Zalepiamy i odkładamy.

    Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.



    5.Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.

    6. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.

    Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować