Na podstawie wczorajszej pasty na kanapki przygotowałam, pyszny farsz do pierogów. Pierogi smakowały wyśmienicie więc polecam Wam ten farsz jak i tą pastę ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 30 pierożków:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gorącego mleka z wodą
szczypta soli
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
125 g tłustego twarogu
około 100 g puree z upieczonej dyni
1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
ewentualnie szczypta ostrej papryki
Pierogi z twarogiem i dynią na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.
2. Dodajemy cebulkę i przyprawy (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)
3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy, gotowy farsz odkładamy na czas przygotowania ciasta na pierogi.
4. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
Zalepiamy i odkładamy.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
5.Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
6. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
Komentarze