PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi z dynią i twarogiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/51/65085d375144c35bb9ee9390eaeaa50a393ef13f.jpeg22721704http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-dynia-i-twarogiem-7
Ciasto na 25 sztuk pierogów:
czubata szklanka mąki
1/4 szkl wrzącej wody
1/4 szkl zimnej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
Farsz:
300 g dyni Hokkaido
150 g twarogu
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
pieprz, sól
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z dynią i twarogiem
1.
Dynię umyć, oczyścić z nasion, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości. Odsączyć, posolić i pomiąć tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić.
2.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać olej, sól i wrzątek, zamieszać widelcem, dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby zimnej wody można dać troszkę więcej.
3.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do miski z dynią dodać twaróg i cebulę ( trochę zostawić do okraszenia pierogów). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję farszu i zrobić 25 kulek.
4.
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką placuszki i na każdy położyć kulkę z farszu. Zlepić i ugotować w osolonej wodzie. Podawać okraszone zrumienioną cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze