Pierogi z dynią i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są po prostu pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na 25 sztuk pierogów:
    czubata szklanka mąki
    1/4 szkl wrzącej wody
    1/4 szkl zimnej wody
    1 łyżeczka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    300 g dyni Hokkaido
    150 g twarogu
    1 duża cebula
    1 łyżka smalcu
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, oczyścić z nasion, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości. Odsączyć, posolić i pomiąć tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę dodać olej, sól i wrzątek, zamieszać widelcem, dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby zimnej wody można dać troszkę więcej.
  • Kulki z farszu 3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do miski z dynią dodać twaróg i cebulę ( trochę zostawić do okraszenia pierogów). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Łyżeczką nabierać porcję farszu i zrobić 25 kulek.
  • 4. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką placuszki i na każdy położyć kulkę z farszu. Zlepić i ugotować w osolonej wodzie. Podawać okraszone zrumienioną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować