Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne pierogi pękate od mięsnego farszu, otulone cieniutkim ciastem. Niewielka ilość kaszy jęczmiennej wzbogaca farsz, nadaje mu lekkości i sprawia, że nie jest suchy. To oszczędne zagospodarowanie nadwyżek pieczonego i gotowanego mięsa i pomysł na smaczny i tani obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna - 600 g
    gorąca woda - 1 1/3 szk.
    olej rzepakowy - 4 łyżki
    sól – do smaku

    FARSZ:
    pieczone mięso z kurczaka – 400 g
    gotowane mięso z kurczaka – 400 g
    kasza jęczmienna – 1 szk.
    cebula – 2 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    gotowane ziemniaki – 2 szt.
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    majeranek – do smaku
    czubryca zielona – do smaku
    olej – 2 łyżki

    DO PODANIA:
    cebula – 1 szt.
    masło – 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: kaszę jęczmienną starannie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odstawić do przestygnięcia.
    Mięso i gotowane ziemniaki zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Przełożyć do miski z mięsem, dodać kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i bardzo starannie wymieszać.
  • 2. CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i stopniowo dolewając gorącą wodę wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką lub dolać odrobinę wody. Dokładnie wyrobione ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
  • 3. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta kolejno wałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać brzegi.
  • 4. Pierogi układać na lnianej ściereczce zachowując odstępy. Nakryć drugą ściereczką, aby nie obsychały.
  • 5. Pierogi gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową. Podawać gorące z uduszoną cebulą na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować