Pierogi z kaszą jęczmienną

4.49 (145 ocen)

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku. Pyszne!

Składniki:

  • CIASTO:
    4 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 duże żółtko
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    FARSZ:
    1 udko z kurczaka
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    3 liście laurowe
    4-6 ziela angielskie
    sól morska
    pieprz ziołowy
    1 łyżka masła
    ok 300g wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-093mgwj 1. Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso, ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić.
  • image-178ek5l 2. Po 20min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • image-08vbjig 3. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje.
  • image-2annym3 4. Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, w razie konieczności można podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia.
  • image-21onh2n 5. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Farsz Kasza jęczmienna Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować