30 dag mięsa mielonego drobiowego lub mieszanego
1 szklanka kaszy jęczmiennej + 2 szklanki wody
1 posiekana i zeszklona cebula
1 jajko
Bułka tarta do zagęszczenia lub kasza manna ok. 2 łyżki
Sól lub przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy zmielony do smaku.
Bułka tarta do panierki.
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w 2 szklankach wody ze szczyptą przyprawa uniwersalna.
Po wystudzeniu połączyć ją z mięsem, dodać cebulę, jajko , bułkę tartą lub kaszę manną i doprawić do smaku.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Można krótko dopiec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Podać z duszonymi pieczarkami, cebulką duszoną i grzankami lub ziemniakami z wody
Komentarze