Pierogi ruskie

5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów :) To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    0,7 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka masła miękkiego
    1 jajko
    około 300 ml bardzo ciepłej wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 10 minut)

    Farsz:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    400 g sera białego
    2 cebule
    sól i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypuję na stolnicę. Na jej środku robię lekkie zagłębienie gdzie wsypuję sól, jajko, masło, leję po troszkę wody (sami najlepiej zobaczycie kiedy będzie odpowiednia ilość wody, nie przesadźcie z nią bo będzie zbyt klejące więc dodawajcie je stopniowo). Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką lub miseczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.



    Ziemniaki obieramy, gotujemy wraz z 1/2 łyżeczki soli i przeciskamy przez prasę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy do momentu jej zeszklenia na złoty kolor.W misce łączymy rozdrobnione, przestudzone ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiamy np. tłuczkiem do ziemniaków ten farsz.

    Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na niej cienkie ciasto. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka układamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie rogi ciasta, w taki sposób aby farsz nie wypływał na zewnątrz. Ciasto również nie może być zbyt cienkie ponieważ Twoje pierogi mogą się wtedy rozgotować, a farsz wypłynąć podczas ich gotowania we wrzątku.

    Ulepione pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały. Gotujemy je partiami kilka minut we wrzątku (najelpiej użyć większego garnka) aż wypłyną i zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy z wody, wkładamy delikatnie do garnka, dodajemy np. łyżkę masła, aby się nie posklejały.

    Gotowe pierogi polewam roztopionym masełkiem, szczypiorkiem oraz podsmażoną na złoto cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować