Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów :) To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
0,7 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła miękkiego
1 jajko
około 300 ml bardzo ciepłej wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 10 minut)
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g sera białego
2 cebule
sól i czarny pieprz
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypuję na stolnicę. Na jej środku robię lekkie zagłębienie gdzie wsypuję sól, jajko, masło, leję po troszkę wody (sami najlepiej zobaczycie kiedy będzie odpowiednia ilość wody, nie przesadźcie z nią bo będzie zbyt klejące więc dodawajcie je stopniowo). Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką lub miseczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Ziemniaki obieramy, gotujemy wraz z 1/2 łyżeczki soli i przeciskamy przez prasę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy do momentu jej zeszklenia na złoty kolor.W misce łączymy rozdrobnione, przestudzone ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiamy np. tłuczkiem do ziemniaków ten farsz.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na niej cienkie ciasto. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka układamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie rogi ciasta, w taki sposób aby farsz nie wypływał na zewnątrz. Ciasto również nie może być zbyt cienkie ponieważ Twoje pierogi mogą się wtedy rozgotować, a farsz wypłynąć podczas ich gotowania we wrzątku.
Ulepione pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały. Gotujemy je partiami kilka minut we wrzątku (najelpiej użyć większego garnka) aż wypłyną i zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy z wody, wkładamy delikatnie do garnka, dodajemy np. łyżkę masła, aby się nie posklejały.
Gotowe pierogi polewam roztopionym masełkiem, szczypiorkiem oraz podsmażoną na złoto cebulką.
Komentarze