Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 2

Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów :) To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka.

Joanna Poprostupycha
  • 120min

Składniki

ciasto:

0,7 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła miękkiego
1 jajko
około 300 ml bardzo ciepłej wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 10 minut)

Farsz:

1 kg ugotowanych ziemniaków
400 g sera białego
2 cebule
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • 1. Mąkę wysypuję na stolnicę. Na jej środku robię lekkie zagłębienie gdzie wsypuję sól, jajko, masło, leję po troszkę wody (sami najlepiej zobaczycie kiedy będzie odpowiednia ilość wody, nie przesadźcie z nią bo będzie zbyt klejące więc dodawajcie je stopniowo). Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką lub miseczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.



    Ziemniaki obieramy, gotujemy wraz z 1/2 łyżeczki soli i przeciskamy przez prasę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy do momentu jej zeszklenia na złoty kolor.W misce łączymy rozdrobnione, przestudzone ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiamy np. tłuczkiem do ziemniaków ten farsz.

    Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na niej cienkie ciasto. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka układamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie rogi ciasta, w taki sposób aby farsz nie wypływał na zewnątrz. Ciasto również nie może być zbyt cienkie ponieważ Twoje pierogi mogą się wtedy rozgotować, a farsz wypłynąć podczas ich gotowania we wrzątku.

    Ulepione pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały. Gotujemy je partiami kilka minut we wrzątku (najelpiej użyć większego garnka) aż wypłyną i zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy z wody, wkładamy delikatnie do garnka, dodajemy np. łyżkę masła, aby się nie posklejały.

    Gotowe pierogi polewam roztopionym masełkiem, szczypiorkiem oraz podsmażoną na złoto cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogimoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaWigiliaświęta

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: misia13

Pierogi ruskie

pierogi z ziemniakami, serem, cebula...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

ruskie pierogi

Dodane przez: ewelinka120478

Ruskie pierogi

Pierogi nauczyła mnie robić babcia...

Pierogi ruskie.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie zna chyba...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pierogi ruskie

Podstawą dobrych pierogów jest:...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.