Oponki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, piwo, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.
Krok 4
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Krok 5
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 6
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka.
Krok 7
Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.
Komentarze