Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym to świetny pomysł na małe co nieco do kawusi.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
50 g czekolady gorzkiej
20 g czekolady mlecznej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka
1/3 szklanki cukru
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka (letniego)
dżem z czarnej porzeczki
Krem:
50 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
Czekoladowo-piernikowe muffinki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztapiamy masło, czekolady, kakao, przyprawę do piernika (nie doprowadzamy do zagotowania!). Mieszamy aż powstanie jednolita masa, odstawiamy do schłodzenia.
Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz schłodzoną masę czekoladową, całość delikatnie miksujemy.
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, znowu łyżkę ciasta. Piec przez ok. 20-22 minut w temp. 190 stopni.
Śmietankę gotujemy w małym rondelku, gdy się zagotuje to ściągamy ją z ognia, dodajemy czekolady i mieszamy aż powstanie dość gęsta masa. Chłodzimy (najlepiej w lodówce przez kilka minut). Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania gęstego, maślanego kremu. Za pomocą worka cukierniczego dekorujemy muffinki. Smacznego!
Komentarze