Pierogi obsmażane z kaszą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierogi z kaszą i grzybami na wigilijną kolację.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    400 g mąki
    250 ml wrzątku
    sól
    olej 2 łyżki
    Farsz:
    kasza jęczmienna - 100 g
    cebula - 1 szt.
    grzyby świeże - 550 g ugotowanych
    tłuszcz
    sól i pieprz
    Dodatkowo :
    cebula - 2 szt.
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi obsmażane z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
    Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.
  • 2. Farsz:
    Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić.
    Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
    Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
    Przed podaniem, pierożki obsmażyć na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawać pierogi z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować