Pierogi z kaszą i grzybami

4.5 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szkl mąki pszennej

    2 łyżki oleju

    szkl gorącej wody


    Farsz:

    100 g kaszy gryczanej

    garść suszonych grzybów

    mała cebulka

    łyżka masła klarowanego

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.


    Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wlać olej i tyle gorącej wody aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi.


    Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.

    Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować