Piernikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem, potem masłem. Dodać miód, śmietanę i też zmiksować. Przesiać do tego mąkę z kakao, przyprawą i sodą. Wymieszać krótko łyżką, potem można mikserem.Rozdzielić mniej więcej na pół. Ale trochę więcej porozkładać za pomocą dwóch łyżek do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem.Potem rozsmarować.
2.Poukładać pierniczki na surowe ciasto.
3.masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem i śmietaną.Przesiewać budynie i zmiksować. Wylać na pierniczki.
4.Na górę porozkładać pozostawione ciasto, też za pomocą dwóch łyżek, ale nie rozsmarowywać.
5.Piec ok.60 min. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.
6.lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką".
Komentarze