Piernikowy sernik

  • wyświetlono: 367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Znana jest wersja seromaku, sernika, ja polecam przepis na sernik piernikowy idealny na świąteczny deser.

IMG_20180227_124630_300
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE:
200g mąki pszennej
15g kakao
5g przyprawy do piernika
75g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g margaryny
1 żółtko
SPÓD PIERNIKOWY:
180g margaryny i trochę do posmarowania blaszki
140g czekolady deserowej
100g miodu
15g przyprawy do piernika
4 jajka
40g cukru trzcinowego
2 opakowania cukru wanilinowego
125g mąki pszennej tortowej
20g mąki ziemniaczanej
10g proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg twarogu sernikowego
150g cukru
50g margaryny miękkiej
2 opakowania cukru wanilinowego
40g budyniu waniliowego w proszku (1 opakowanie)
200ml śmietanki 30%
4 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowy sernik

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, i cukier wanilinowy oraz margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w kulke i wkładamy do zamrażalnika.
    SPÓD SERNIKOWY:
    W garnku rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy! Następnie studzimy.
    Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a nastepnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160'C termoobieg lub 180'C bez termoobiegu przez ok. 20 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrajamy wierzch.
    MASA SEROWA:
    Do wysokiej misy wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, po1 jajku, mieszamy do uzyskania kremowej masy. Gotową masę równo rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Na tarce ścieramy kruche ciasto wyciągniete z zamrażalki i równo rozprowadzamy na wierzchu sernika. tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C bez termoobiegu i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok.25min.

Porady

Wierzch przestudzonego sernika można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikpiernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik  z żurawina na piernikowym spodzie

Dodane przez: kada

Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie

Kwintesencja zimowych smaków!...

image-1etksog

Dodane przez: paulette17

Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem...

Ciasto przepełnione aromatami,...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernikowy sernik z rodzynkami

Nieskromnie napiszę, że ten sernik...

image-0xwwpon

Dodane przez: paulette17

SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM...

Pełen aromatów zbliżających się...

Piernikowy styropian

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Piernikowy sernik bez sera z marcepanem

Tzw. styropian na piernikowym spodzie...

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową...

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.