Piernikowe placuszki

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki o smaku piernikowym. Idealne na podwieczorek do kawki na ciepłe śniadanko.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    Szczypta soli
    Cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 jabłko
    0,5 łyżeczki sody
    Olej do smażenia

    Dodatkowo
    Powidła śliwkowe lub cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Piernikowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj jogurt, przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika.
    Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Jabłko obierz i pokrój w drobne paski.
    Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta, smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron, wyjmuj na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem powideł śliwkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować