Placuszki jabłkowo -waniliowe

3.5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łatwy przepis na szybkie placuszki bez użycia miksera, gotowe w kilka chwil.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    Cukier waniliowy
    Kilka kropli olejku waniliowego
    0,5 łyżeczki sody
    Szczypta soli
    2 jabłka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Placuszki jabłkowo -waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzep rózgą ze szczyptą soli dodaj mleko, przesianą mąkę z sodą, cukier waniliowy i olejek.
    Jabłka obierz i pokrój w pół plasterki dodaj do ciasta. Na rozgrzany olej wkładaj po łyżce ciasta i smaż na małym ogniu na złoty kolor z obu stron, wyjmuj na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Placuszki możesz podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Jabłka zamiast kroić w plasterki możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać szczyptę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować