Piernikowe na maślance

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Moja córeczka Olusia bardzo lubi przebywać ze mną w kuchni. Miesza ciasto, a gdy nie patrzę, wyjada rodzynki i wiórki kokosowe. Przepis przysłała Marta Świtała

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - maślanka naturalna: 2 szklanki
    - kurkuma: 1 szczypta
    - cukier: 1 szklanka
    - olej: 0.5 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - imbir: 1 szczypta
    - przyprawa do piernika: 3 łyżki
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - tłuszcz do formy: 4 łyżki
    - bułka tarta (do posypania formy): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy
    wrzącą wodą. Odstawiamy
    na kwadrans. Odcedzamy.
  • 2. Mąkę dokładnie mieszamy
    z sodą, cukrem, cynamonem,
    im bi rem, kurkumą
    i przyprawą do piernika.
    Mieszając, stopniowo wlewamy
    maślankę i olej. Na
    końcu wsypujemy rodzynki.
    Mieszamy
  • 3. Keksówke smarujemy
    tłuszczem i oprószamy bułką
    tartą. Wlewamy ciasto.
    Pieczemy godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Imbir Kurkuma Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować