Bułeczki na maślance

4.43 (161 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, mięciutkie, proste w wykonaniu, idealne na śniadanie.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
    1 op. drożdży instant (7g.)
    200ml ciepłej wody
    250ml maślanki
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    ziarna sezamu (ilość odpowiednia do posypania)
Wystaw ocenę:

4.43 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Wszystkie suche składniki - mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce.
    W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki - wodę, maślankę i olej.
    Łączymy razem suche i mokre składniki i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i nielepiące się do dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
    Po tym czasie ciasto wykładamy i dzielimy na 12 części, lepiąc kulki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30 min. by podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Bułki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 15-20 min.
  • 2. Przepis pochodzi ze strony www.pieczarkamysia.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Maślanka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować