Piernikowe na maślance

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja córeczka Olusia bardzo lubi przebywać ze mną w kuchni. Miesza ciasto, a gdy nie patrzę, wyjada rodzynki i wiórki kokosowe.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki pszennej
    ● 2 szkl. maślanki naturalnej
    ● szczypta kurkumy
    ● szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 5 dag rodzynek
    ● szczypta imbiru
    ● 3 łyżki przyprawy do piernika
    ● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● tłuszcz do smarowania formy
    ● bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy
    wrzącą wodą. Odstawiamy
    na kwadrans. Odcedzamy.
  • 2. Mąkę dokładnie mieszamy
    z sodą, cukrem, cynamonem,
    im bi rem, kurkumą
    i przyprawą do piernika.
    Mieszając, stopniowo wlewamy
    maślankę i olej. Na
    końcu wsypujemy rodzynki.
    Mieszamy.
  • 3. Keksówkę smarujemy
    tłuszczem i oprószamy bułką
    tartą. Wlewamy ciasto.
    Pieczemy godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować