Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

  • wyświetlono: 709 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół.

Mniam1
  • 30 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO NA PIERNIK:

250 g miodu
1 szklanka cukru brązowego
125 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki zimnego mleka
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao

MASA ŚLIWKOWA:

3 szklanki powideł śliwkowych
200 g suszonych śliwek
1 laska cynamonu
1 łyżeczka goździków mielonych

POLEWA:

1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki wody
2 łyżki kakao
50 g masła
1 czekolada gorzka

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

  • 1. Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia.
    Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również jajka. Wymieszać i wsypać mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Mieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.
  • 2. Po tym czasie, ciasto podzielić na pół i rozwałkować, podsypując lekko mąką. Upiec 2 blaty w formie 23 x 33 cm z wyłożonym papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 170*C przez 15 - 20 min. Wystudzone 2 blaty piernikowe przekroić na pół, uzyskując tym samym 4 warstwy ciasta.
  • Masa śliwkowa3. Masa śliwkowa. Powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodać suszone śliwki, laskę cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta.  Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową.
  • 4. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódpowidła śliwkoweboże narodzenieśliwki suszoneświąteczne wypiekiCiasta przekładaneciasta z bakaliamiciasta z masąpiernik leżakującypierniki na miodziemasa śliwkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Bezproblemowe ciasto drożdżowe...

piernik

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik,...

Piernik last minute

Dodane przez: joanna30

Piernik last minute z powidłami

Piernik last minute jest świetną...

piernik

Dodane przez: elapolo

Ekspresowy piernik z powidłami

Jeśli przed świetami przypomnimy...

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

Piernik

Dodane przez: Di bloguje

Szybki piernik z powidłami śliwkowymi

To idealna propozycja na świąteczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE