Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ptysie:
Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić.
Krem:
Żółtka z wyskrobanymi ziarenkami wanilii ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło i doprowadzić do wrzenia. Ustawić malutki ogień i dodać masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotować, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z kremem pâtissière.
Następnie za pomocą szprycy wypełnić ostudzone ptysie. Schłodzić.
Sos czekoladowy:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
Gotowym sosem obficie polać profiterolki.
Smacznego :)
Komentarze