Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

  • wyświetlono: 1343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Profiterole z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… :)

  • 9 porcje
  • Średni

Składniki

Ptysie:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
125 g masła
szczypta soli
Krem:
2 szklanki mleka
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 łyżka masła
200 g śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

  • 1. Ptysie:
    Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić.
    Krem:
    Żółtka z wyskrobanymi ziarenkami wanilii ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło i doprowadzić do wrzenia. Ustawić malutki ogień i dodać masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotować, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Ostudzić.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z kremem pâtissière.
    Następnie za pomocą szprycy wypełnić ostudzone ptysie. Schłodzić.
    Sos czekoladowy:
    W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
    Gotowym sosem obficie polać profiterolki.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

budyńciastadeseryptysieciasto parzonemini ptysieganacheprofiterolesos czekoladowypatissiere

Komentarze

Podobne przepisy

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Dodane przez: akrobatka22

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Małe, słodkie i bardzo smaczne...

Czekoladowy mus z owocami

Dodane przez: 2milutka

Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną

Tabliczka czekolady-może dać początek...

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Dodane przez: ilka_86

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Pyszny, mocno czekoladowy sernik...

Krem dyniowy z bitą śmietaną

Dodane przez: Alex M

Krem dyniowy z bitą śmietaną

Smakował mi budyń dyniowy i panna...

image-0q8lpug

Dodane przez: Ewelina Marcin

Czekoladowy omlet z pomarańczą i bitą śmietaną

Omlet to także świetny pomysł na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE