Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

4.49 (164 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Profiterole z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… :)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ptysie:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125 g masła
    szczypta soli
    Krem:
    2 szklanki mleka
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 laska wanilii
    1 łyżka masła
    200 g śmietany kremówki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    Sos czekoladowy:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    200 g śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Desery Ptysie Sosy

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptysie:
    Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić.
    Krem:
    Żółtka z wyskrobanymi ziarenkami wanilii ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło i doprowadzić do wrzenia. Ustawić malutki ogień i dodać masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotować, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Ostudzić.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z kremem pâtissière.
    Następnie za pomocą szprycy wypełnić ostudzone ptysie. Schłodzić.
    Sos czekoladowy:
    W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
    Gotowym sosem obficie polać profiterolki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować