Szybkie, niezwykle łatwe i przepyszne ciasto piernikowe. Wilgotne, nie za słodkie, pięknie pachnąće korzennymi przyprawami.
1 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g masła
120 g miodu
6 jajek
160 g cukru pudru
100 g powideł śliwkowych
350 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
30 g kakao
6 g cynamonu
15 g przyprawy korzennej
150 g suszonych śliwek, posiekanych
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
80 g słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
orzeszki do posypania ciasta
Prosty piernik z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.,
Jajka ubijam z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i powoli wlewam masło z miodem (płyn może być ciepły), dodaję też powidła śliwkowe.
Oddzielnie łączę wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę korzenną, po czym wsypuję je do pozostałych, zmiksowanych składników, i mieszam na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Do wymieszanego ciasta dodaję posiekane suszone śliwki i mieszam łopatką.
Wymieszaną masę wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 40-45 minut – do suchego patyczka.
Na przestudzone ciasto wylewam czekoladę rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję posiekanymi orzeszkami .
Komentarze