Piernik ze śliwkami

4.43 (171 ocen)

  • 60 min

Masz ochotę na ciasto ze śliwkami, ale znudził Ci się oklepany przepis na kruche z kruszonką? Czas na innowacje! Co powiecie na śliwki na piernikowym spodzie z polewą z gorzkiej czekolady? Idealne na powitanie z wolna nadchodzącej jesieni.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    5 jaj
    3/4 szklanki oleju
    szklanka cukru
    2-3 łyżki mleka
    1 łyżka cynamonu
    3 łyżki kakao
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    dodatkowo:
    1 kg śliwek
    2 łyżki bułki tartej do obsypania śliwek
    1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.43 (171 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i zasypać delikatnie bułką tartą.
  • 2. Jaja ubić z cukrem. Dodać olej, mleko, mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem i sodą. Miksować do dokładnego połączenia składników.
  • 3. Formę wysmarować delikatnie margaryną, posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Konsystencja powinna być gęsta. Na wierzchu poukładać połówki śliwek (uprzednio obsypane bułką tartą by uniknąć zakalca)
    Piec ok. godzinę w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Po ostygnięciu: czekoladę rozpuścić (u mnie mikrofalówka), wymieszać, polać delikatnie ciasto po wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Możemy ominąć posypywanie śliwek bułką tartą, jednak jest to sposób na zabezpieczenie się przed powstaniem ewentualnego zakalca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować