PIERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepyszny piernik z suszonymi śliwkami to ekspresowe ciacho idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kilka prostych składników i cieszymy się smakowitym wypiekiem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła,
    3/4 szklanki cukru,
    2 czubate łyżki miodu,
    pół szklanki cukru,
    3 szklanki mąki,
    2 jajka,
    40 g przyprawy do piernika,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    150 g suszonych śliwek Helio
    + łyżeczka mąki,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie piernika jest bardzo proste.

    Masło wraz z cukrem i miodem wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie gotujemy. Następnie wlewamy pół szklanki mleka mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Gdy już syrop jest przestudzony robimy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, następnie wbijamy jajka, wlewamy syrop miodowy i wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Suszone śliwki kroimy w mniejsze części oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

    Ciasto przekładamy do foremki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Porady

Piernik możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą i udekorować według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować