Kasza z suszonymi śliwkami

4.31 (175 ocen)

Kasza ze śliwkami smakuje nie tylko na Wigilijnym stole. Jest dobra również na co dzień - na śniadanie czy na obiad. Jest pyszna, rozpływająca się w ustach i pachnąca cynamonem.

Składniki:

  • 200-300g kaszy jęczmiennej
    100g suszonych śliwek
    Miód
    Cynamon
    Sól
Wystaw ocenę:

4.31 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc).
  • 2. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
    W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać.
  • 3. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, pomieszać i schować na pół godziny pod pierzynkę.
    Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.

Porady

Kasza na drugi dzień, po odgrzaniu, też jest pyszna. Do kaszy można dodać posiekanych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Miód Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z suszonymi śliwkami

To może cię zainteresować