Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 11800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Oto mój faworyt - piernik z kawą i powidłami śliwkowymi. Jest mocno piernikowy, wilgotny ale nie ubity, z nutką kwaskowatej śliwki :)

PolskaGotuje
  • 15 porcje
  • Średni

Składniki

SKłADNIKI NA CIASTO::
- masło: 125 gramów
- cukier brązowy: 1 szklanka
- miód: 2 łyżki
- powidła śliwkowe: 2 łyżki
- przyprawa do pierników: 4 łyżeczki
- cynamon: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 2 łyżeczki
- kawa zbożowa: 2 łyżki
- mleko: 250 mililitrów
- jajka: 2 sztuki
- mąka: 300 gramów
DO PRZEłOżENIA:
- konfitura śliwkowa: 4 łyżki
POLEWA:
- śmietana kremówka: 80 mililitrów
- gorzka czekolada: 50gram
- mleczna czekolada: 50gram
- powidła śliwkowe: 2 łyżki
DODATKOWO:
- kandyzowana skórka z pomarańczy: 2 łyżki
- suszone śliwki: 6 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

  • 1. W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy.

    Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko).
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 14 x 24 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki.
  • 3. Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu przekrajamy piernik na pół i smarujemy powidłami.
  • 4. Przełożony piernik polewamy polewą, którą przygotowujemy jeszcze w trakcie pieczenia ciasta.

    Polewa:
    W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy powidła i mieszamy. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią piernik a górę posypujemy skórką pomarańczową i suszonymi śliwkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimapiernikciastaWigiliaboże narodzeniekuchnia polskajesieńimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Szybki piernik z kremem i powidłami

Smaczny, delikatny, mięciutki i...

pleśniak  z powidłami

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

tzw. plesniak z powidłami...

Piernik z powidłami i kajmakiem

Dodane przez: Monika Matysiak

NAJLEPSZY PIERNIK Z POWIDŁAMI I KAJMAKIEM

Wilgotne, aromatyczne i pyszne...

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Piernik z masą marcepanową i powidłami

Święta coraz bliżej, dlatego mam...

CIASTO ŚLIWKOWE z WHISKY i KAWĄ

Dodane przez: PolskaGotuje

CIASTO ŚLIWKOWE z WHISKY i KAWĄ

Ciasto od początku, do końca wymyślone...

Czekoladowe Ciasto Z Powidłami I Pianką Śliwkową

Dodane przez: gotowanietoproste

Czekoladowe Ciasto Z Powidłami I Pianką Śliwkową

Ciasto wyszło mocno czekoladowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE