Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 884 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!

Logo czarne 800 i 150
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

420 g mąki pszennej
180 g cukru
250 g masła 82%
125 ml mleka*
150 g płynnego miodu prawdziwego* *
20 g przyprawy do piernika ***
1 łyżka ciemnego kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
150 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

  • 1. Masło, mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnku, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Do wystudzonej masy dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Jeżeli używacie miksera, należy miksować krótko, na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Do tej czynności nie używamy miksera.
    Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 32x13, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. W połowie czasu pieczenia, ciasto można przykryć od góry papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i przekładamy na kratkę. Po wystudzeniu piernik kroimy na 3-4 części i przekładamy powidłami.
    Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania jednolita, gładka polewa. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
    Smacznego!
    * można zastąpić wodą
    ** użyłam miody faceliowego
    *** warto użyć domowej przyprawy do piernika

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikświętaSzybkie ciastoboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: katrinaM24

Świąteczny piernik z powidłami-szybki i wspaniały

Zapraszam na pyszny świąteczny...

Piernik z powidłem śliwkowym i masą budyniową z mascarpone

Dodane przez: beciiaaa

Piernik z powidłem śliwkowym i masą budyniową...

Smak piernika idealnie komponuje...

Tort z piernika

Dodane przez: BARB

Tort z piernika z kremem i powidłami śliwkowymi

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż....

piernik

Dodane przez: izaa_a

piernik przekładany...

przepis od Ani z Tasty Bloog za...

sernik z powidłami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik z powidłami śliwkowymi

POWIDŁA DODAJĄ Sernikowi WYJĄTKOWEGO...

Ciasto z pierniczkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto przekładane z pierniczkami

Pyszne ciasto z masą jabłkową i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE