Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

4.41 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Co roku na początku października przygotowuję ciasto na piernik staropolski, który leżakuje w chłodnym miejscu i czeka na przedświąteczne pieczenie. Jeśli jednak nie macie wystarczająco czasu na przygotowanie tego piernika, mam dla Was szybszą i równie pyszną wersję piernika. Bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Wystarczy upiec i od razu można się delektować pachnącym, mięciutkim piernikiem. Nieziemsko pysznym i wilgotnym. Przełożonym domowymi powidłami i otulony czekoladową kołderką. Gorąco Wam polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
    180 g cukru
    250 g masła 82%
    125 ml mleka*
    150 g płynnego miodu prawdziwego* *
    20 g przyprawy do piernika ***
    1 łyżka ciemnego kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Polewa czekoladowa:
    150 g czekolady gorzkiej
    150 ml śmietany kremówki
    Dodatkowo:
    150 g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.41 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mleko, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnku, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Do wystudzonej masy dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Jeżeli używacie miksera, należy miksować krótko, na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Do tej czynności nie używamy miksera.
    Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 32x13, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. W połowie czasu pieczenia, ciasto można przykryć od góry papierem do pieczenia, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i przekładamy na kratkę. Po wystudzeniu piernik kroimy na 3-4 części i przekładamy powidłami.
    Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania jednolita, gładka polewa. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
    Smacznego!
    * można zastąpić wodą
    ** użyłam miody faceliowego
    *** warto użyć domowej przyprawy do piernika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować