Piernik z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Piernik z gruszkami

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1 szklanka miodu (użyłam wielokwiatowego),
    - 3 szklanki mąki pszennej,
    - 100 g masła,
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 20 g ew. więcej/do smaku),
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
    - 2 łyżki brązowego cukru (do zrobienia karmelu),
    - 2 łyżki ciemnego kakao,
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 szklanka mleka (użyłam 2%),
    - szczypta soli.

    Polewa:
    - ok. 5 łyżek wody,
    - 4 łyżki cukru,
    - 3 łyżki kakao,
    - ok. 100 g masła.

    Dodatkowo:
    - 3 gruszki+sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki - keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wymiary mojej blaszki to 9 x 28 cm mierząc od dołu, ku górze ma 12 x 31cm. Piernik pieczemy ponad 1 godzinę w temperaturze 180ºC do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Na przestudzony piernik polewamy polewą. Kroimy po zastygnięciu polewy.
    Polewa:
    Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować