REKLAMA

Piernik z gruszkami

wyświetlono: 30 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Piernik z gruszkami

opublikowany: 18.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min

Składniki:

  • - 1 szklanka miodu (użyłam wielokwiatowego),
    - 3 szklanki mąki pszennej,
    - 100 g masła,
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 20 g ew. więcej/do smaku),
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
    - 2 łyżki brązowego cukru (do zrobienia karmelu),
    - 2 łyżki ciemnego kakao,
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 szklanka mleka (użyłam 2%),
    - szczypta soli.


    Polewa:
    - ok. 5 łyżek wody,
    - 4 łyżki cukru,
    - 3 łyżki kakao,
    - ok. 100 g masła.

    Dodatkowo:
    - 3 gruszki+sok z cytryny.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki najpier odrobinę, wkładamy obrane gruszki polane sokiem z cytryny, wylewamy resztę ciasta do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wymiary mojej blaszki to 9 x 28 cm mierząc od dołu, ku górze ma 12 x 31cm. Piernik pieczemy ponad 1 godzinę w temperaturze 180ºC do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Na przestudzony piernik polewamy polewą. Kroimy po zastygnięciu polewy.

    Polewa:
    Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. Ma być dość rzadka konsystencja. Piernik Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Piernik z gruszkami

Piernik z gruszkami

kategoria: piernik opublikowany: 15.09.2021 | wyświetlono: 88 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anita176 20190925_154312

Świąteczny piernik z gruszkami i figami

Szybki, wilgotny i bardzo smaczny piernik. Doskonały nie tylko na święta

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 21.09.2019 | wyświetlono: 161 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mała_Mi Mała_Mi

Piernik

Puszysty piernik z powidłem i masą grysikową ;)

kategoria: piernik Desery opublikowany: 26.08.2014 | wyświetlono: 4248 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE