Piernik z czekoladą i suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i miód podgrzewamy w rondlu do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy.
2.W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie wlewamy mleko i masę z rondelka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z ciastem, miksujemy.
3.Bakalie namaczamy w gorącej wodzie na 10 minut, odsączamy i kroimy w kostkę. Czekoladę kroimy na małe kawałki. Wsypujemy wszystko do ciasta i mieszamy.
4.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białka delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką, aż piana się połączy.
5.Na blachę lub keksówki wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach I kolejne 30 minut w 150 stopniach. Generalnie czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Po prostu pieczemy do ,,suchego patyczka,,.
6.Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy według własnej fantazji.
Komentarze