Murzynek z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku podgrzewam razem masło, kakao, cukier i cukier waniliowy, oraz mleko i pół szklanki wody. Gdy masło się roztopi, odstawiam masę do wystudzenia. Siekam czekoladę.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z mąką na sztywną pianę, a żółtka dodaję do masy kakaowej, dokładnie mieszam. Do masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę, a na samym końcu pianę z białek, delikatne łączę wszystkie składniki.
Formę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Banany kroję wzdłuż na pół, a połówki wzdłuż na 3 części. Układam kawałki banana na wierzchu. Placek piekę 45 minut w 190 stopniach.
Rozpuszczam czekoladę z mlekiem, dodaję kakao. Dokładnie mieszam, polewą dekoruję ciasto.
Komentarze