Piernik z cukinią

3.4 (10 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne, a przyprawa do piernika nadaje mu pięknego zapachu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki maki pszennej
    2 szklanki cukru
    3 szklanki startej na tarce cukinii
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    15 dag mlecznej czekolady
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

3.4 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i szczypta soli. Jajka wymieszać z olejem i dolać do suchych składników, dołożyć cukinię i przy pomocy wszystko dokładnie wymieszać.
    Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać bo jest dość gęste.
    Piec w temp. 180 st około 60 minut, po upieczeniu wystudzić.

    Czekoladę połamać, ustawić miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, dolać mleko i mieszając rozpuścić, ciepłą czekolada polać przestudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.
    Zanim czekolada zastygnie można je dodatkowo ozdobić ja posypałam swoje borówkami, ale to nie jest konieczne bo i bez nich jest pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cukinia Czekolada Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować